Radionica prigodnih kozmetičkih poklona - sapuna

Updated: Dec 16, 2019

Božić ali i drugi blagdani prigoda su iznenaditi prijatelje i rodbinu jedinstvenim poklonom koji je Vaših ruku djelo.Radionice vode iskusne poklonice "izradi sam" pristupa stvarima koje su doista jednostavne i sigurne pripreme u "kućnoj radinosti". Što vam je sve potrebno kako bi napravili svoje kremaste, hranjivim uljima za kožu bogate sapune naučite jednom i znajte zauvijek. Ako nemate ambicije odmah početi s "kućnom proizvodnjom" već samo želite od srca pokloniti dragim ljudima nešto što ste sami napravili, blagdanski prigodna radionica je kao stvorena za to.


Ulja, destilirana voda i naravno nešto kemije

Proizvodnja sapuna hladnom metodom zahtjeva oprez i zato ako niste kemčarske struke nikako ne bi trebali prvih nekoliko puta raditi sapune samo po uputama s Interneta. Voditelji radionica su iskusni i najpreciznije će objasniti kako sigurno krenuti u sapunarstvo.

Najvažniji kemijski spoj koji poreće sapunifikaciju je NaOH (natrijev hidroksid). Jedan je od najzastupljenijih spojeva u organskoj kemiji te bez njega ne bi bilo umjetnih vlakana (rayon) i svile. Koristi se u tekstilnoj industriji, u proizvodnji (i ostalih sredstava za pranje), za rafinaciju #masti, mazivnih #ulja i #petroleja, proizvodnju #boja, papira ( i prerada #celuloze), viskoze, #fenola, vodenog stakla, glinice i mnogih kemikalija te kod raznih organskih sinteza, za mekšanje vode, u preradi #aluminija, merceriziranje pamuka, regeneraciju kaučuka, čišćenje i močenje metala, drveta i dr; u veterinarskoj medicini, itd... Zbog svoje #lužnatosti, često se koristi kao #pH regulator.


Sapun kao kozmetička početnica


Svakodnevno koristimo čitav niz kozmetičkih proizvoda pa je logično početi se više interesirati o njegovom sastavu. Sapun koriste svi i to baš svaki dan i osnova su higijene koja se nalazi u sasvim jednostavnoj formuli poznatoj još od drevnog Babilona. Što je osnova izrade sapuna i koliko je velik i širok kreativni svijet koji ih okružuje otkrivamo s Petrom na radionici.


3 views0 comments