Celulit

Updated: Apr 1, 2020

Kako je dobio ime, što je zapravo celulit i koji su osnovni tipovi celulita


Kako je celulit dobio ime?


Vrlo važno je na samom početku razjasniti kako celulit i celulitis nemaju veze jedno s drugim osim što slično zvuče. Celulitis je bakterijska upala potkožnog, vezivnog tkiva koja se manifestira toplinom, crvenilom i otečenošću, te je potrebna liječnička pomoć u saniranju bolesti.

Celulit nije bolest, celulit su grudičaste masne naslage koje su krajem XIX. stoljeća prvi primjetili švedski liječnici, maseri i gimnastičari intenzivno se baveći osvješćivanjem veze između zdravlja i brige o vlastitom tijelu. Osmišljavali su režime prehrane, vježbe i terapeutskih tretmana koji će dovesti tijelo u vrhunsku formu i time mu štititi zdravlje. U cijelom tom procesu postalo je jasno kako je tvrdokornost gojaznosti u gornjem dijelu bedara vrlo česta i raširena te su joj dali ime po jahaćim hlačama koje su se diljem svijeta popularno zvale cullotes de cheval obzirom da je u to vrijeme francuski bio jezik viskog društva. Cijela fraza je postala predugačka kako su se žene, a ponajviše francuskinje počele baviti problemom pa je celulit postao i ostao jedan od glavnih pojmova kada je u pitanju problem skladne figure i lijepe kože cijelog tijela.

Kod nas je napopularniji naziv narančina koža, što možda ukazuje kako su, u nas, žene počele pristupati celulitu već kad je bio u svojoj vidljivoj fazi. Prevencija je najbolji lijek, čak i kada je samo stanje, a ne bolest u pitanju. Prva i najvažnija prevencija celulita je u tome što unosimo u organizam.

Što je zapravo celulit?


Celulit je više od običnog sala i zato niskokaloričnom dijetom neće nestati kao obično salo kojeg tijelo automatski počinje trošiti kada osjeti smanjeni unos hrane. Ishrana koja se obračunava s celulitom je ona koja tijelo oslobađa suvišne vode i ostataka otrovnih tvari i pri tom ne djeluje nasilno na masne naslage na tijelu koje žensko tijelo čine lijepim i poželjnim. Celutlit je prema tome simptom usporenog procesa uklanjanja otpadnih tvari iz organizma. Dugotrajnim ne djelovanjem u smjeru pospješitvanja procesa izlučivanja toksina iz organizma stanje celulita se pogoršava, on postaje tvrđi i tvrdokorniji.

Prehrana je prvi i osnovni preduvjet rješavanja celulita - tog jasnog cinkera koji odaje koliko smo zagadili organizam. Popis zagađivača je jako dug, no oni najvažniji su:

  • slani pekarski proizvodi i grickalice

  • sav fast food i sva gazirana pića

  • alkohol, uključujući pivo i vino

  • konzervansi u hrani, kocke za juhu i sl.

  • umaci (majoneza, kečap, kiselo i slatko vrhnje)

  • svinjetina i mesne prerađevine

  • tablete za brzo izlučivanje vode iz organizma, tablete za spavanje, pušenjeTipovi celulita


Osnovna podjela tipova celulita je na meki i tvrdi tip. Nepogrešiva metoda utvrđivanja celulita je pritisak rukama odnosno palcem i kažiprstom nekog od područja na tijelu: Najprije debelo meso (stražnjica), bokovi i butine, zatim unutrašnja strana bedra, koljena, zatim trbuh, donji dio leđta, može se uhvatiti i oko gležnjeva, na nadlakticama pa čak i ispod lopatica (jednio mjesto na kojem se ne može napraviti samopregled). Uznapredovali celulit prepoznaje se i bez pritiska. Tu je već riječ o stupnjevima celulita, gjde je onaj naoko nevidljiv niži stupanj, dok su stalno vidljive rupice i izbočine već treći ili četvti stadij celulita. I meki i tvrdi celulit stupnjevito zahvaćaju tijelo.

Osjetljivost na dodir također je znak da je tkivo zahvaćeno celulitom jer obične masne naslage ne utječu na završetke živaca i gnječenje samog sala ne osjećamo.


Tvrdi celulit veže se uz mišiće i teško se može razdvojiti od strukture koja je ispod njega. Postoje iznimke no u pravilu kruti celulit nalazi se kod mlađih žena u dobroj tjelesnoj formi.

Meki celulit zahvaća žene koje su prestale biti aktivne, čija je muskulatura slabo izražena što posredno uzrokuje i širenje krvnih žila pa se dodatno usporava cirkulacija. Za razliku od tvrdog, meki celutulit čini se pomalo kao plutajuća masa između tkvia. Ta pokretljivost celulita očituje se u naborima, visećim, labavim izbočinama, pihtijasto se trese uz svaki pokret.

Bez obzira na tip, što je celulit zahvatio veće područje tijela to je cirkulacija lošija, kapilare su sklonije pucanju, vene širenju, a koža je znanto manje otporna na dodir pa se i mali udarac može pretvoriti u podljev tj. modricu.


Kako se treba masirati?


Preporučite polagane pokrete glađenja, zatim gnječena i trljanja umjerenim, nipošto teškim pritiskom. Naglasite kako preteški pritisak nadražuje živčani sustav. S obzirom na to da su celulitom zahvaćena mjesta osjetljiva prema vlastitom osjećaju klijentica će lako znati pretjeruje li s pritiskom.

Masiranje bedara:

Glađenje se izvodi prstima obje ruke s pojačanim pritiskom prema gore.

Zatim se dlanovima i prstima na bedrima izvode osmice, također s pritiskom prema gore.

Trljanje se izvodi dlanovima cijele ruke s posebnom pažnjom na masne naslage iznad koljena.

Masiranje stražnjice:

Masaža započinje glađenjem kako bi se koža zagrijala. Pritisak također treba biti ugodan.

Gnječenje stražnjice je posebno ugodno i najlakše izvodivo šakama, odnosno člancima prstiju koji djeluju na razbijanje naslaga celulita i masnoće.

Na kraju se stražnjica istrlja pokretima dlanova prema gore.

Masiranje trbuha:

Prstima i dlanovima gladi se koža trbuha oko pupka u smjeru kazaljke na satu.

Potom se isto kao i stražnjicu masira kružnim pokretima šake, uvijek u smjeru s lijeva na desno.

Za kraj, trbuh se trlja dlanovima prema što proizvodi, kao i kod stražnjice ugodnu senzaciju drhtavog gibanja masnih naslaga i celulita.

Masiranje nadlaktica može predstavljati teži izazov stoga možete klijenticama predložiti da uz preparat koriste Vacuslim 48 vrećice za ruke koje će poboljšati upijanje preparata i bez dodatnog vakum efekta koji postižete u salonu.

51 views0 comments