Vacuslim48 u umjetničkoj dimenziji

Updated: Oct 7, 2020

Prestižni atelijer Meštrović u Zagrebu kroz ciklus 'MEŠTART' surađuje sa suvremenim umjetnicima mlađe generacije. Od 23. rujna do 31. prosinca 2020. Meštoviću se u galeriji pridružila Martina Miholić s temom 'Archeology of Archetypes' ili Arheologija Arhetipova


Zahvaljujući spoju umjetničkog istraživanja i svakodnevnice Vacuslim48 vreća putem suvremene tehnologije, printa i mašte našla se među Meštrovićevim skulpturama. Iskoristivši posjet kozmetičkog salona za umjetničko istraživanje Martina Miholić je otkrila i tretman Vacuslim48 kojim se kroz samo pola sata u vreći ostavlja poprilična količina toksina iz tijela.Dok je u svom ateljeu u Zagrebu promišljao i formalizirao svoja djela Ivan Meštrović vjerijatno nije mario za načine na koji su njegovi modeli postizali figuru koja bi njemu, umjetniku, bila zanimljiva za vječnu slavu.Gotovo stoljeće nakon nastanka Meštrovićevih najznačajnijih djela naše kiparske umjetničke baštine, u njegovom radnom prostoru, danas muzeju na Gornjem gradu, gostuju suvremena umjetnička imena. Njihov je zadatak u prostoru galerije s kiparom i njegovim djelom uspostaviti umjetnički dijalog. Taj razgovor kroz vrijeme i prostor, suvremeno i historijsko danas pripada Martini Miholić, diplomirala je 2004. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins Collegeu u Londonu. Od 2015. voditeljica je Galerije PM i Galerije Prsten u HDLU-u.


Kako to zvuči iz kustoskog pera, povijesničarke umjetnosti i autorice projekta 'Meštart':

Dominantna tema zapadnoeuropske figurativne umjetnosti jest akt. Pišući o fenomenu prikazivanja nagosti u knjizi The Nude, britanski povjesničar umjetnosti Kenneth Clark je zaključio da iako je „pretrpio mnoge čudne transformacije, on (akt) ostaje naša glavna poveznica s klasičnim disciplinama“. Dosljednim bavljenjem aktom, i to mahom ženskim, Ivan Meštrović se ističe kao baštinik klasične tradicije i njezinih kanona, koji i danas određuju poimanje ljudskoga tijela. Martina Miholić multimedijalnim instalacijama, interpoliranima u stalni postav Atelijera Meštrović, kojim dominiraju ženski aktovi, komparira različita viđenja ljudskoga tijela. Pri tome sučeljava klasičan pristup i pogled kipara Ivana Meštrovića, odnosno tijelo oblikovano u tradicionalnim materijalima – kamenu, sadri, bronci i drvu – sa suvremenim pogledom i tijelom oblikovanim pod utjecajem interneta i društvenih mreža. U potonjem slučaju nije riječ samo o modeliranju materije nego i o modeliranju društvenog pogleda i njegovu redefiniranju. (kustosica izložbe Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Meštrović)